Што е спирулина?
Спирулината е вид на сино-зелена алга која расте на морското дно. Спротивно на популарното верување, спирулината не е меѓу растителните видови кои складираат скроб како резултат на фотосинтезата, туку спаѓа во класата на алги која има различна клеточна структура и активност. 65 проценти од спирулината се состои само од амино киселини, кои се градбени блокови на протеините. Оваа храна која содржи 18 различни амино киселини, исто така е позиционирана како силна алтернатива на месните производи со своите омега 3 и 6 масни киселини и содржина на железо.
Клучните здравствени придобивки од неа
Спирулината помага да се задоволат протеините што му се потребни на вашето тело. Тоа е одлична опција, особено за оние кои претпочитаат да консумираат растителни протеини, бидејќи содржи значителна количина на протеини.
Со оглед на тоа што е нежен извор на протеини, помага во губење на тежината и е важен поддржувач во контролата на тежината.
Содржи 4 пати повеќе Б12 од црниот дроб на телето. Поради оваа причина, може лесно да се конзумира во случаи како што се слабост, заборавеност и постојано чувство на замор.
Содржи значителна количина на витамин Д. Со оглед на тоа што содржи 58 пати повеќе витамин Д од спанаќот, се користи и за лекување на недостаток на железо.
Исто така е многу богата со антиоксиданси. Помага во отстранување на токсините од телото и ја разубавува кожата.
Исто така, ги намалува знаците на стареење со редовна употреба.
Таа помага да се зајакнат мускулите.
Поддржува зголемување на производството на црвени и бели крвни зрнца, па затоа се користи во лекувањето на анемија.
Истражувањата покажаа дека спирулината има ефект на балансирање на шеќерот во крвта. Дополнително, откриено е дека ја намалува вредноста на HbA1c. Со други зборови, може да се користи за поддршка на третман кај лица со отпорност на инсулин или дијабетес.
Многу е богата со витамин Е, манган, цинк, бакар, амино киселини и гама-линоленска киселина.
Се користи во лекувањето на ракот. Истражувањето на оваа тема продолжува.
Го штити вашето тело од алергиски реакции, го зајакнува вашиот имунолошки систем и ве прави помалку подложни на болести.
Избор на висококвалитетна спирулина
Спирулината има највисока застапеност на протеини од било која друга храна. Во нашата земја а и во регионот може да се најде во форма на капсули или прашак. Нутриционистите ги препорачуваат капсулите од Натура Терапи, извор на широк спектар нутриенти и специфични елементи кои се неопходни за детоксикација, за крвните клетки и подобрување на циркулацијата и метаболизмот во целина. Можете да ги најдете во продажните салони на Натура Терапи или да ги нарачате онлајн преку Naturatherapy.mk.
Како да се земе спирулина за најдобар ефект?
Како и кога да се користи спирулина зависи од резултатот што сакате да го постигнете. Меѓутоа, бидејќи оваа алга има висока моќ на апсорпција, ви препорачуваме идеално да изберете органска и висококвалитетна спирулина.
Ако сакате да ослабете: Спирулината земајте ја со чаша вода половина час пред секој оброк. Така, природниот заситен ефект на оваа алга го потиснува чувството на глад, овозможувајќи ви да јадете помалку.
Ако сакате да се здебелите: Конзумирајте спирулина со вашиот десерт веднаш по оброкот.
Како посебен третман за вашата болест: Конзумирајте спирулина на празен стомак, половина час пред да јадете било што.
Како додаток во исхраната: Додајте ја во смутито што го подготвивте со овошје и зелен лиснат зеленчук.
Одредување на вистинската доза
Стандардна доза за користење спирулина е од 4 – 6 таблети на ден. Но, за да ја одредите вистинската доза за вас ви препорачуваме да се консултирате со вашиот лекар.
Најдобро време за зимање спирулина
Најдобро време за зимање на спирулина се верува дека е наутро и пред оброци. Наутро бидејќи конзистентното земање на вашата спирулина секое утро го гарантира вашиот дневен внес на нејзините вредни хранливи материи за зголемување на енергијата и неверојатни долгорочни придобивки. И пред оброци бидејќи кога ја земате вашата спирулина пред главните оброци, таа може да го промени начинот на кој вашето тело ја обработува храната!
Leave a Comment